Recuperare Ortopedico-Traumatologica

Suntem dedicați recuperării tale, pas cu pas, pentru ca fiecare zi să fie un nou început spre sănătate și mobilitate.

Restabilizează mobilitatea, funcționalitatea și forța

Recuperarea ortopedico-traumatologică are scopul de a restabili mobilitatea, funcționalitatea și forța după leziuni sau intervenții chirurgicale. Printr-un program personalizat de terapie fizică și suport, sprijinim pacienții să-și recapete independența și să revină la activitățile lor zilnice în condiții optime. Suntem alături de tine la fiecare pas spre vindecare.

Puteți experimenta dureri musculare și dacă aveți probleme sistemice, cum ar fi artrita reumatoidă, lupus, probleme tiroidiene etc.
CAUZE

Cele mai frecvente cauze ale durerii musculare sunt tensiunea, stresul, suprasolicitarea și leziunile minore. Acest tip de durere este de obicei localizat doar într-o parte a corpului, afectând doar câțiva mușchi sau o grupă de fibre musculare.

Durerea musculară sistemică – durerea resimțită în tot corpul – este mai des rezultatul unei infecții, a unei boli sau a unui efect secundar al unui medicament.

TRATAMENT

Pe lângă tratarea durerii musculare, este foarte important să facem o analiză asupra activității pe care o desfașurați în viața de zi cu zi pentru a întelege ce vă cauzează aceste probleme musculare. Când vom înțelege sursa problemei din viața dumneavoastră, vă vom sugera câteva modificări în realizarea acestor activități, pentru a nu dăuna constant musculaturii.

Putem trata cu succes durerile musculare folosind tehnici specializate, pentru a optimiza mișcarea articulațiilor și pentru a ne asigura că musculatura poate răspunde activităților respective în mod eficient.

Cum se elimină contracturile musculare?

1.Kinetoterapia
este de mare folos în reducerea contracturilor musculare.

Stretchingul și activitatea fizică moderată, sunt utile pentru diminuarea contracturilor musculare.

2.Terapia manuală
are ca obiective:

  • îmbunătățirea circulației sanguine
  • Detensionarea contracturilor musculare
  • Imbunătațirea biomecanicii articulare

3. Masajul sau drenajul limfei are ca obiective:

  • Scăderea/ameliorarea durerilor
  • îmbunătățirea circulației sanguine
  • Detensionarea contracturilor musculare

4. Imbunătațirea biomecanicii articulare Traumatism (fracturi) de bazin si coloană vertebrală

  • cervicală
  • toracală
  • lombară

Traumatisme de membru superior

UMĂR
Sindromul Umărului Înghețat –
CAPSULITA ADEZIVĂ

Umărul înghețat este o afecțiune dureroasă denumită în termeni medicali capsulită adezivă sau contractură de umar, care împiedică mișcarea naturală a articulației umărului.

Simptomele umărului înghețat evoluează treptat, se agravează și apoi, se estompează ușor. Umărul înghețat apare atunci când țesutul flexibil care înconjoară articulația umărului se inflamează și se îngroașă, provocând rigiditate și, implicit, durere la desfășurarea activităților uzuale. Cel mai frecvent semn imposibil de ridicat brațul până sus.

Fiecare fractură este unică și, de aceea, este foarte important să faceți împreuna cu kinetoterapeutul un program de recuperare specific leziunii dumnevoastră, nivelului de pregatire sportivă și stilului de viață.

Instabilitatea umărului.
De ce apare, care sunt simptomele

Instabilitatea umărului reprezintă mişcarea anormală și în exces a umărului în articulaţie. Ea se datorează următoarelor cauze:

– hiperlaxitatea umărului (o elasticitate anormală, prea mare, a ligamentelor datorată structurii colagenului din constituţia lor şi care are cauză genetică)

– traumatismele umărului (pot fi brutale ca în luxaţii sau de intensitate mai mică, însă repetitive, ca în activităţile sportive ce solicită braţul la mişcări efectuate deasupra capului: volei, tenis, înot, determinând dislocarea umărului urmat de mişcări anormale în articulaţia umărului).

Fractura de Claviculă- reprezintă între 40%-60% din totalul fracturilor produse la nivelul umărului, cel mai frecvent mecanism de producere fiind cel traumatic indirect, prin cadere pe umar sau pe mână.

COT
Epicondilita – laterală 

Epicondilita – laterală (cea mai frecvent întâlnită) sau cotul tenismenului este o afecțiune dureroasă, generată de suprasolicitare.
Deși afecțiunea este frecvent întâlnită în cazul tenismenilor, aceasta poate aparea și în cazul persoanelor care nu practică acest sport, dar care fac activități repetitive care solicită brațul, meserii precum cea de instalatori, pictori, tâmplari și măcelari.

Alte cauze ale epicondilitei laterale sunt:

• Dezechilibru muscular
• Mișcări de apucare în timpul flexiei/extensiei pumnului
• Utilizarea unui echipament neadecvat
• Folosirea unor rachete sau unelte mult prea grele
• Tehnica de joc nepotrivită.

Planul de recuperare pentru afecțiunea – cotului tenismenului

• Terapie manuală (Concepul Mulligan)
• Pentru recuperarea completă în urma suferirii de epicondilită laterală se recomandă proceduri de terapie precum: laserterapia, electrostimularea și aplicarea de ultrasunete.
• Dynamic Tape
• Kinesio Tape
• Pe lângă acestea, kinetoterapia este foarte importantă. Aceasta se efectuează doar sub supravegherea unui kinetoterapeut care, în funcție de starea pacientului, va recomanda un set complet de exerciții pe care pacientul trebuie să-l urmeze. Apoi, pe masură ce pacientul se recuperează, kinetoterapeutul va crește intensitatea exercițiilor până în momentul în care pacientul este complet refăcut.

Epicondilita medială

Epicondilita medială (cotul jucatorului de golf) este inflamația tendoanelor implicate în mișcarea de flexie (curbura) a mâinii spre încheietură, care provoacă durere în zona internă a cotului, dar și la nivelul antebrațului.

Este o afecțiune rar întâlnită și este cauzată de presiunea exagerată pe musculatura flexoare a încheieturii mâinii. Epicondilita medială poate aparea brusc sau se poate dezvolta lent într-o perioadă mai lungă de timp.

Simptomele pot varia de la ușoare la severe.

• durere la interiorul cotului;
• rigiditatea cotului;
• slăbiciunea mâinilor și a încheieturii mâinii;
• senzație de furnicături sau amorțeală în degete, în special inelarul și degetul mic;
• dificultate la mișcarea cotului.

Fracturi COT 

Fracturile de olecran sunt printre cele mai frecvente patologii de la nivelul cotului. Pacienții cu fractura de olecran sunt incapabili practic de a realiza extensia cotului.
Obiectivul principal al kinetoterapeutului este redobândirea mobilității complete a cotului astfel încât pacientul să-și desfașoare fară probleme activitățile zilnice, ca înaintea traumatismului. Există uneori riscul să apară o pierdere permanentă a extensiei cotului.

PUMN
Tendinite

Tendinita pumnului reprezintă inflamația unuia sau mai multor tendoane de la nivelul antebrațului, prin care musculatura antebrațului se inseră la nivelul oaselor carpului, metacarpului și falangelor. Suprasolicitarea lor, prin acțiuni repetate sau traumatisme poate determina o inflamatie care poartă numele de tenosinovită.

Fracturi 

Fractura pumnului este una dintre cele mai frecvent întâlnite afecțiuni ortopedice traumatice. Odată cu venirea sezonului rece, crește riscul de alunecare, de cădere cu sprijin la nivelul mâinii, traumatism soldat, frecvent, cu fractură la nivelul pumnului.

Fractura de epifiză distală de radius este cea mai frecventă fractură de la nivelul pumnului.Radiusul este unul din cele două oase de la nivelul antebrațului, iar fractura de epifiză distală radială reprezintă o spărtură a acestui os în apropierea pumnului. Poate fi afectat singular sau în asociere cu fracturi ale altor oase, de obicei cu fractura stiloidei distale ulnare (partea distală a ulnei), mecanismul principal de producere fiind căderea cu sprijin pe mână.Recuperarea după fracturile pumnului se face în cadrul Centrului de Excelanță Terapeutică Active Life Therapy cu ajutorul:

Recuperare

Recuperarea după fracturile pumnului se face în cadrul Centrului de Excelanță Terapeutică Active Life Therapy cu ajutorul:

Electroterapiei
   I. Curenți
   II. Ultrasunet
   III. TECAR
   IV. LASER
   V. ELECTROSTIMULARE WIRELESS

Kinetoterapiei 
I. Aplicare Tape   
▪ Dynamic Tape   
▪ Kinesio Tape

II. Terapie manuală   
▪ Osteopatie   
▪ Cupping   
▪ Blade   
▪ Tehnica Mulligan   
▪ Terapia punctelor Trigger

Traumatisme de membru inferior

şold
Luxații

Luxația de sold este o afecțiune foarte dureroasă, reprezentată de deplasarea capului femurului din cavitatea acetabulară, adică locul său natural.

Luxația de sold poate fi congenitală, atunci când apare la naștere, fără traumatisme. De asemenea ea poate aparea și la vârste adulte, generând astfel o durere acută și împiedicând mișcarea articulară normală.

Tipuri de luxații de sold

Luxațiile de sold se împart în anterioare și posterioare, în funcție de poziția capului femural în relație cu fosa acetabulară.

• Luxațiile anterioare se clasifică în funcție de localizarea anatomică în luxații înalte – pubiene, sau joase – obturatorii.
• Luxațiile posterioare sunt mult mai frecvente și sunt cu/fără fractură.

genunchi
Ruptura de menisc

Aceste leziuni sunt comune în sporturile de contact dar și în cele non-contact care necesită sărituri. Ele pot lăsa impresia ca o persoană își schimbă brusc direcția în timpul alergării.

Simptome specifice:
– durere de genunchi;
– umflare;
– senzație de rupere în timpul leziunii și sunet
– dificultate la îndoirea și întinderea piciorului;
– tendința genunchiului de a rămâne blocat.

Ruptura de ligament încrucișat – anterior și posterior

O leziune a ligamentului încrucișat anterior este o leziune sportivă obișnuită, cauzată în general de o oprire dură sau de o răsucire violentă a genunchiului. Ligamentul încrucișat posterior este mai puternic decât cel anterior și se întamplă să apară leziuni ale acestuia mult mai rar. O leziune serioasă a ligamentului încrucișat posterior poate apărea la o lovitură gravă, precum o lovitură a genunchiului în bordul mașinii într-un accident auto.

Simptome specifice:
Atunci când se produce ruptura, aceasta poate fi însotiță și de un zgomot. Vei observa, de asemenea, că genunchiul devine instabil și vei simți o durere foarte mare. Această senzație este imediat urmată de umflarea genunchiului în maxim două ore.
Aceste două leziuni și ruptura de menisc pot apărea chiar și la persoane care nu practică sport, în urma unei căzături/lovituri.

Ruptura de tendon al cvadricepsului:

Atât tendoanele cvadriceps cât și cele rotuliene se pot rupe parțial sau complet. O ruptură a tendonului cvadriceps apare de obicei la sportivi de peste 40 de ani, în timp ce ruptura tendonului rotulian apare de obicei la persoane mai tinere care au avut anterior tendinită sau injecții cu steroizi la genunchi.

Simptome specifice:
• durere (mai ales atunci când se încearcă lovirea sau întinderea genunchiului);
• imposibilitatea extinderii genunchiului la rupturi complete;
• rotula deplasată fie în sus (la ruptura tendonului rotulian), fie în jos (la ruptura tendonului cvadriceps)

Ruptura de tendon Ahilean:

Cel mai mare tendon din organism, tendonul ahilean este o structură puternică, fibroasă, situată în partea postero-inferioară a gambei, al cărei rol constă în conectarea mușchilor gambei la osul călcâiului (calcaneu). Când acești mușchi se contractă, trag de tendonul ahilean și, practic, permit ridicarea călcâiului de la pământ.

Așadar, acest tendon este foarte important pentru mers, alergat, stat pe vârfuri, cățărat etc. Structura să specifică ajută la absorbția șocurilor și conferă elasticitate la nivelul piciorului. Cauzele rupturii tendonului ahilian se regăsesc cel mai adesea în urma suprasolicitării zonei în care este amplasat tendonul.

Exemple comune:
• Creșterea efortului în timpul practicării unui sport
• Căderea de la înalțime
• Mersul pe teren accidentat

KINETOTERAPIA

Leziunile și durerile genunchilor sunt foarte răspândite și pot apărea la orice vârstă, fie ca urmare a unei activități sportive, fie în urma unui accident cotidian banal. 

Kinetoterapia este un mod excelent de a pregăti articulația înaintea unei interventii chirurgicale și de a o reabilita după o operație. Un tratament kinetoterapeutic eficient te poate ajuta chiar să eviți o intervenție chirurgicală.

După stabilirea unui diagnostic clar, un specialist în kinetoterapie pentru genunchi iți va propune un program de refacere personalizat. Tratamentul poate include exerciții de întărire, masaj, mobilizarea articulațiilor sau utilizarea benzilor kinesiologice.

KINESIOTAPPING-UL (BENZILE KINESIOLOGICE)

Benzile kinesiologice reprezintă o abordare rapidă și eficientă pentru furnizarea de sprijin pentru zona genunchiului, putând contribui la reducerea inflamației și ameliorarea durerii.

Benzile se aplică în jurul marginilor genunchiului sau direct peste articulațiile, tendoanele sau mușchii afectați. O bandă are o întindere unidirecțională și proprietăți elastice, similare cu pielea umană, care îi permit purtarea confortabilă timp de câteva zile.

Ea are capacitatea de a oferi sprijin pentru genunchi fară a limita mobilitatea.

Când se aplică corect, întinderea elastică unidirecțională și reculul benzii oferă un beneficiu terapeutic rezidual pentru zona genunchiului. Efectele sunt adesea resimtite imediat, multe persoane continuând activități limitate înainte.

ELECTROTERAPIA 

este o opțiune de tratament pentru ameliorarea durerii. Un tratament non-medicamentos, electroterapia are o acțiune foarte eficientă de ameliorare a durerii.

Prin intermediul electrozilor asezați pe zona dureroasă, se aplică pe piele curenți electrici cu o intensitate mică, de regulă comparabilă cu cea existentă în mod natural în corp.

gleznă
Fasciita plantară

Este cauza cea mai frecventă de durere la nivelul tălpilor. Fascia plantară este o bandă de țesut (ligament) care unește călcâiul cu degetele și formează arcul piciorului. În cazul în care fascia este în tensiune, ea poate prezenta mici rupturi sau inflamare, caz în care apare și durerea în mers sau repaus.

Simptomele clasice includ durerile la nivelul calcâiului, apărute chiar după coborârea din pat sau după ce s-a stat pe scaun o perioadă mai lungă. Pot de asemenea să apară:

• durere sau tensiune la nivelul piciorului, dimineața sau după odihnă, se diminuează apoi după câțiva pași, dar se accentuează pe masură ce trece timpul
• durere ce se accentuează la urcatul scărilor sau când se stă pe degete
• durere ce apare de obicei după ce stăm în picioare pentru o perioadă mai lungă
• durere ce apare la începutul exercițiilor fizice, pe parcurs se diminuează, dar reapare la sfârșitul exercițiului.

Entorsa la gleznă

Glezna este o articulație complexă, ce permite mișcarea piciorului în toate planurile, cu rol de absorbție a șocurilor și de transmitere a greutății către suportul plantar în repaus și în mișcare.

Entorsa la nivelul gleznei este cea mai frecventă, iar cel mai des se produce prin inversie. În această situație, talpa piciorului este adusă în interior, rezultând întinderea sau ruperea ligamentelor din exteriorul gleznei. O formă severă de entorsă implică întinderi ale ligamentelor superioare din exteriorul gambei.

Se poate produce și entorsa gleznei prin eversie, mai rar, situație în care talpa piciorului este forțată spre exterior. În urma acestei mișcări dincolo de limitele normale, pot să apară leziuni ale ligamentelor interioare de la nivelul gleznei.

Echipa Active Life Therapy este aici pentru tine!

Suntem mereu alaturi de tine pentru a te ajuta să descoperi și să trăiești din plin energia pentru fericire, în fiecare zi. Vrei să te convingi?
Vino să ne cunoști!