Poziția corectă a corpului ne face să funcționăm mai bine.
O postură corectă înseamnă mult mai mult decât a parea încrezător și echilibrat. Ei, toată lumea mai stă din când în când incorect. Care-i tragedia?
În timp, posturile vicioase duc la:
- Circulație deficitară
Dacă stai cocoșat/ă sau “aluneci în scaun”, coloana își schimbă și ea poziția, iar circulația este îngreunată. În plus, vertebrele și discurile dintre ele se deteriorează în timp. - Oboseală cronică
Mișcările pe care le faci când ai o postura incorectă “taxează” suplimentar articulațiile și muschii. Acest lucru, combinat cu circulația deficitară cauzată de pozițiile vicioase, face ca rezistența corpului să scadă. - Dureri cronice de spate, gît și umeri
De ce? Pentru ca o poziție corectă, firească, relaxează mușchii, pe când una incorectă îi face să fie tensionați. La început, durerile sunt ocazionale, dar după perioade mai îndelungate de timp, se cronicizează și ajung să ne însoțească în aproape fiecare moment al zilei. - Alte riscuri asociate
- 25% dintre cei care suferă de dureri de spate au și hernii de disc, cel mai adesea cauzate de postura vicioasă.
- Coloana vertebrală ajunge să iși schimbe forma, iar organele își modifică și ele poziția lor normală.
- Limitarea varietății de mișcări pe care le faci în viața de zi cu zi – devii incapabil/a să mai faci mișcări care îți erau mai demult la îndemână.
- Pot apărea amețeli, dereglări ale somnului, anxietate, scăderea memoriei și a concentrării, irascibilitate, dereglarea circulației periferice.
Ai grijă ce accesorii alegi să porți!
Evident că vrem cu toții să arătăm cât mai bine. Ne simțim mai bine și mai optimiști atunci când ne place ceea ce vedem în oglindă. Din păcate, există accesorii care nu ne avantajează din punct de vedere al posturii corecte:
- Tocurile înalte sau pantofii cu talpa inadecvată fac ca șoldurile și coloana să fie nealiniate, astfel încat coloana nu își mai “îndeplinește sarcinile” așa cum ar trebui.
- Gențile de umăr grele sau rucsacii mult prea grei aplică o presiune sporită ce suprasolicită musculatura. Acest lucru deformează mușchii, ligamentele și tendoanele, cauzând apoi dificultăți pentru încheieturi.Dacă folosești o geantă de umăr sau un rucsac, investește în modele ergonomice, care îți protejează sănătatea. De asemenea, muta periodic geanta de pe un umăr pe altul
Dacă folosești o geantă de umăr sau un rucsac, investește în modele ergonomice, care îți protejează sănătatea. De asemenea, mută periodic geanta de pe un umăr pe altul.
Stresul
Dacă ești agitat/ă și stresat/ă, această stare mentală se reflectă și fizic: corpul este încordat, exercitând presiune asupra întregului sistem musculo-scheletal. În astfel de momente, e nevoie de câteva exerciții de mișcare și de respirație (inspiră adânc, cu diafragma, nu doar cu partea de sus a pieptului).
Cum iți testezi postura?
Pentru a-ți testa postura pe care o ai atunci când stai în picioare, poți face acest exercițiu: lipește-ți spatele de un perete, astfel încât capul, umerii și fesele ating zidul. Călcâiele rămân la o distanță de 5-10 cm de baza peretelui. Introdu o mână, cu palma către perete, în spațiul gol corespunzând curburii lombare.
În mod ideal, trebuie să simți grosimea mâinii în spațiul dintre perete și spate. Dacă este prea mult spațiu, întărește mușchii abdominali, pentru a aplatiza curbura lombară. Dacă spațiul este prea mic, arcuiește spatele, astfel încât mâna să aibă un spațiu confortabil între tine și perete. Îndepartează-te de perete și încearcă să menții aceeași postură chiar și în timpul activităților zilnice.
Postura corectă atunci când stai în picioare:
- întinde spatele
- scoate pieptul înainte
- du umerii înapoi, relaxează-i
- contractă abdomenul și fesele
- menține picioarele în poziție paralelă
- distribuie egal greutatea corpului pe ambele picioare
- asigură-te că genunchii sunt relaxati, nu blocați
- menține capul drept, cu privirea înainte
Postura corectă atunci când stai la birou:
Alege un scaun care iți permite să păstrezi ambele picioare pe podea, în timp ce genunchii rămân la același nivel cu soldurile. Dacă este necesar, sprijină picioarele pe un suport ergonomic special.
Ține spatele sprijinit de spatarul scaunului. La nevoie, folosește o pernă lombară pentru scaun.
În timpul pe care îl petreci la birou, păstrează spatele și gâtul drepte, într-o manieră confortabilă. Menține umerii relaxați și drepți – nu-i ridicați, arcuiți înainte sau împinși spre înapoi.
Postura corectă la volan
Asigură-te că ai spatele și șezutul sprijinite de spătarul scaunului. De asemenea, picioarele trebuie să îți ajungă la pedale fără să fie nevoie să îți flexezi foarte tare genunchii. În timp ce mânuiești volanul, brațele sunt întinse, drepte, și nu îndoite. Astfel, vei conduce mai relaxat și cu acces mai facil la instrumentele de pe bord.
Fixează-ți oglinzile astfel încât să ai vizibilitate la 180 de grade în spatele tău, fără să trebuiască să te mai întinzi către ele. Ține încheietura la ora 12 pe volan.