Recuperare Neurologică

Herniile de disc cervicale, toracale, lombare

Afecțiuni neurologice

herniile de disc cervicale, toracale, lombare

Hernia de disc este una dintre afecțiunile comune asociate coloanei vertebrale și poate să apară în orice zonă a acesteia, însă cele mai frecvente forme sunt cele de la nivelul inferior al coloanei (zona lombară) și cele de la nivelul gâtului (cervical). Sunt, însă, și cazuri mai rare, în care se manifestă la nivel toracic.

Foarte multe persoane nu prezintă simptome și intervenția chirurgicală nu este necesară pentru a rezolva problema, ședintele de fizioterapie fiind suficiente. Sunt, însă, și situații în care apar complicații.

Recuperare Neurologică
Simtome :

Simptomele herniei de disc depind, pe de-o parte, de locul în care se află discul herniat, adică în zona lombară sau cervicală, și pe de alta parte, de presiunea creată asupra unui nerv sau asupra măduvei spinării. Sunt cazuri în care o persoană poate să nu știe ca are hernie de disc, pentru că este asimptomatică. Manifestările curente ale unei hernii de disc pot include:

  1. Durere la nivelul picioarelor – dacă discul herniat se află în zona lombară, de obicei, apar dureri în zona feselor, a coapselor ori sub genunchi; în cazul herniei cervicale, durerea apare la nivelul umerilor și al brațelor și se poate resimți la nivelul picioarelor, în timpul tusei, al strănutului sau la mișcarea dintr-o poziție în alta; de multe ori, această durere este descrisă ca o arsură sau ca un junghi ascuțit;
  2. Amorțeala sau furnicături – uneori, în segmentele în care se află discul herniat apare o amorțeală sau furnicătură radiantă, ca urmare a presiunii exercitate asupra nervului care deservește zona respectivă;
  3. Slabiciune – mușchii deserviți de nervii afectați de hernia de disc tind să se atrofieze, ceea ce duce la senzația de împiedicare în timpul mersului( hernia lombară), inabilitatea de a ridica sau de a ține obiecte (hernia cervicală).
Hernia de disc cervicală

Hernia de disc cervicală este cea mai frecventă cauză a durerilor de gât și a durerilor pe brațe.
Durerea și semnele asociate sunt de obicei resimțite într-un braț sau altul. Simptomele pot varia în funcție de discul herniat. Rareori, durerea, furnicăturile, amorțeala și slăbiciunea pot ajunge în ambele brațe sau mai jos în corp dacă măduva spinării este afectată. Pierderea controlului intestinului sau vezicii urinare este, de asemenea, rară, dar posibilă.

Durerea de gât sau de braț de la o hernie de disc cervicală poate fi de scurtă durată și poate dura doar câteva zile sau poate deveni cronică și poate dura luni sau mai mult. Când durerea de gât sau braț provine de la o hernie de disc cervicală, simptomele se rezolvă de obicei complet,cu ajutorul kinetoterapiei și fizioterapiei, chiar dacă discul în sine nu se poate vindeca. Majoritatea cazurilor de hernie de disc cervicală pot fi gestionate cu succes prin tratamente nonchirurgicale.

Hernia de disc Toracală

Hernia toracală reprezinta un procent scăzut din totalitatea herniilor de disc comparativ cu zona lombară sau cervicală.
Îmbătrânirea, rănirea sau traumele pot provoca ruperea inelului fibros, rezultând o proeminență a nucleului pulpos. Acest lucru poate comprima nervii spinali.

Discul bombat se poate leza eliberând nucleul pulpos, provocând inflamația nervilor spinali.
Boala discului toracic sau discopatie toracală este similară conceptual cu tulburările discului din coloana cervicală și lombară, dar leziunile simptomatice (probleme anatomice legate de simptome) sunt mult mai puțin frecvente, însă pot radia durerile către zona coastelor.

Cea mai frecventă locație pentru o hernie de disc toracală este la joncțiunea toracolombară (părțile toracice și lombare ale coloanei vertebrale) (T8-T12) în mijlocul spatelui. Adevărata incidență este necunoscută deoarece multe tulburări ale discului toracic nu cauzează dureri de spate toracice sau alte simptome și cuprind doar un procent foarte mic din toate intervențiile chirurgicale pentru tratamentul herniei de disc.

Hernia de disc Lombară

Hernia de disc lombară este cea mai frecventă cauză a durerilor inferioare de spate și a durerilor de picioare (sciatică). Îmbătrânirea, rănirea sau traumele pot provoca ruperea inelului fibros, rezultând o proeminență a nucleului pulpos.
Acest lucru poate determina comprimarea nervilor spinali sau îngustarea canalul spinal. Discul bombat se poate leza, eliberândnucleul pulpos, care este un iritant chimic, provocând inflamația nervilor spinali.

Conform studiului realizat de National Institutes of Health (NIH), la nivel global, 80% dintre oameni acuză, la un moment dat, dureri de spate în zona lombară. Ele pot avea cauze multiple, dar frecvent, este vorba despre o degenerare a discurilor intervertebrale sau de hernia lombara.

NEVRALGII

Cu toate că simptomul central, sugerat chiar de numele de nevralgie, este durerea (cu diferite localizări și cu grade de severitate variabile), tabloul clinic din nevralgie este mult mai complex.

Astfel, ținând cont atât de teritoriul anatomic de distribuție a nervului afectat, cât și de tipul de nevralgie în cauză, tabloul clinic poate include:

  • Durere puternică – este simptomul predominant ce poate fi resimțit în orice loc al corpului (în funcție de terminația nervoasă implicată) și care poate varia ca intensitate și calitate (durere înțepatoare, cronică, intermitentă etc.);
  • Sensibilitate exagerată la atingere sau la aplicarea unei presiuni asupra zonelor afectate;
  • Senzație de arsură – asociată durerii;
  • Senzatie de amorteală sau furnicături, urmată, uneori, de pierderea senzației dureroase și tactile (neuropatia diabetică);
  • Scaderea fortei musculare și termice/sau atrofia musculară – determinate de scăderea/lipsa inervației motorii;
  • Creșterea bruscă și intermitentă a forței de contracție musculară – se poate asocia și cu crampe musculare.
Nevralgia cervico-brahială

Nevralgia cervico-brahială este un sindrom asociat cu inflamatia plexului brahial.
Termenul “cervicobrahial” se referă la gât și braț, în timp ce termenul “nevralgie brahială” se referă în general la durerea asociată cu leziunea plexului brahial.

Termenul “nevralgie” descrie o varietate de afecțiuni dureroase în care coexistă trageri, înjunghiere, durere intensă, dureri asemănătoare șocurilor electrice, furnicături și înțepături. Durerea este, în mod normal, provocată de o iritare sau de deteriorare a unui nerv. O astfel de durere este, în mod normal, scurtă, dar poate fi destul de severă.

În cuvinte simple, nevralgia cervico-brahială este durerea din gât care se extinde la braț, datorită comprimării rădăcinilor nervoase ale măduvei spinării în zona cervicală. Aceasta afectează aproximativ 15% din populație.

Cauze:

Cele mai frecvente cauze ale nevralgiei sunt artroza cervicală, osteofitele și discurile herniate la nivelul coloanei cervicale. Ambele necesită o monitorizare pe termen lung și o intervenție atunci când este necesară, pentru a evita rănirea coloanei vertebrale.

În plus, nevralgia cervico-brahială este adesea considerată a fi asociată compresiei unei rădăcini nervoase. Alte studii au arătat că formarea buclei arterei vertebrale este o cauză rară de nevralgii cervico-brahiale. O scanare CT precisă confirmă în mod normal un astfel de diagnostic.

Osteoartrita este mai frecventă după vârsta de 40 de ani. Canalul prin care trec nervii din măduva spinării este modificat de osteoartrită, și dimensiunea lui scade. Durerea se datorează apoi fenomenelor mecanice și inflamatorii.

Condiția poate fi congenitală sau dobandită. Dacă este lăsată netratată, sindromul durează, de obicei, câteva luni, chiar spre un an. Recidivele au fost observate în foarte puține cazuri.

Tratament:

Alege un scaun care iți permite să păstrezi ambele picioare pe podea, în timp ce genunchii rămân la același nivel cu soldurile. Dacă este necesar, sprijină picioarele pe un suport ergonomic special.

  • Tratament medicamentos
  • Tratament complementar – Kinetoterapie
  • Terapie manuală
  • Electroterapie
Nevralgia trigeminală

Reprezintă cel mai întâlnit tip de nevralgie și apare ca urmare a unei forțe compresive exercitate asupra nervului trigemen. Simptomatologia este una impresionantă, constând într-o durere sfâșietoare, resimțită în mai multe zone și declanșată de către cel mai mic stimul (de exemplu, atingerea feței).

Severitatea simptomatologiei și multitudinea zonelor anatomice de distribuție a durerii sunt cauzate de teritoriile de inervație trigeminală, prin ramurile sale: nervul oftalmic, nervul maxilar și nervul mandibular. Acestea implică atât contracția muschilor masticatori, cât și sensibilitatea feței (nevragie facială) și a dinților (nevralgie dentară). Astfel, activități precum spălatul pe dinți, râsul, mâncatul sau chiar zâmbitul pot declanșa durerea.

Cauze:

În cazul nevralgiei de trigemen este perturbată funcția nervului trigemen. De obicei, problema este contactul dintre un vas normal de sânge (o arteră sau o venă) și nervul trigemen, de la baza creierului. Acest contact exercită presiune asupra nervilor și cauzează o funcționare defectuoasă.

Nevralgia de trigemen poate apărea ca urmare a procesului îmbătrânirii sau poate fi asociată cu scleroza multiplă ori o tulburare care afectează teaca de mielină, care protejează nervii. În cazuri mai restranse, nevralgia de trigemen poate fi declanșată de o tumoră care comprimă nervul trigemen. Totuși, în unele situații, cauza nu poate fi depistată.

Nevralgiile intercostale

Nevralgia intercostală este o afecțiune în care  pacientul se confruntă cu dureri neuropatice la nivelul nervilor intercostali, adică nervii care radiază prin cutia toracică și abdomen. Nevralgia intercostală se caracterizează printr-o durere neuropatică în distribuția nervilor intercostali afectați, adică de-a lungul coastelor, pieptului sau abdomenului, care se manifestă în mod obișnuit ca o durere ascuțită, arzătoare sau străpungătoare și poate fi asociată cu amorțeală și furnicături. Nevralgia intercostală poate afecta pacienții în moduri foarte diferite.

Cauze:

Nevralgia intercostală este cauzată de inflamația și iritarea sau comprimarea nervilor intercostali. Cauzele durerii nervului intercostal includ:

  • traumatisme toracice, cum ar fi o coastă ruptă sau piept învinețit;
  • infecții virale, cum ar fi zona zoster
  • blocarea unui nerv intercostal;
  • nevrita, adică o inflamație a unui nerv sau a unui grup de nervi;
  • complicație chirurgicală a unei proceduri care presupunea deschiderea pieptului pentru a accesa gâtul, plămânii, inima sau diafragma;
  • tumoare în piept sau abdomen care apasă pe nervii intercostali; aceste tumori pot fi benigne (necanceroase) sau canceroase;
  • un mușchi întins sau tensionat în peretele pieptului, umeri sau spate.

Totodată, rareori femeile însărcinate pot dezvolta nevralgie intercostală din cauza faptului că sarcina implică modificări corporale profunde, care pot afecta măduva spinării și nervii viitoarei mămici. Când nevralgia intercostală apare în timpul sarcinii, dispare adesea, după naștere, pentru că presiunea asupra nervilor gravidei va fi ușurată.

Tratament
  • Tratament medicamentos
  • Tratament complementar – Kinetoterapie
  • Terapie manuală
  • Electroterapie
Paraliziile de nervi periferici

Nervii periferici sunt nervii din afara creierului și măduvei spinării. Aceștia transmit informații între sistemul nervos central (SNC) și toate celelalte părți ale corpului. Creierul și măduva spinării fac parte din sistemul nervos central. Polineuropatia afectează mai mulți nervi din diferite părți ale corpului simultan.

În cazurile de mononeuropatie, este afectat doar un singur nerv. Polineuropatia poate afecta nervii responsabili de senzații (neuropatie senzorială), mișcare (neuropatie motorie) sau ambele (neuropatie senzorimotorie). De asemenea, boala poate afecta și nervii autonomi responsabili de controlul funcțiilor, cum ar fi digestia, vezica urinară, tensiunea arterială și ritmul cardiac.

Există mai mult de 100 de tipuri de neuropatie periferică, iar cele mai multe dintre acestea sunt polineuropatii. Fiecare tip de neuropatie este clasificat în funcție de tipul de leziuni nervoase, de cauza principală și de simptomele pe care le produce. De exemplu, neuropatia diabetică apare la persoanele cu diabet zaharat, în timp ce neuropatia idiopatică pare sa nu aibă o cauză cunoscută.

Echipa Active Life Therapy este aici pentru tine!

Suntem mereu alaturi de tine pentru a te ajuta să descoperi și să trăiești din plin energia pentru fericire, în fiecare zi. Vrei să te convingi?
Vino să ne cunoști!